Totul trebuie lăsat așa cum a fost găsit. Vom admira cu privirea și cu aparatul foto, fără să atingem structurile culturale, istorice și artefactele pe care le descoperim. Vom lăsa inclusiv pietrele și alte elemente naturale așa cum le-am găsit.
Nu vom captura nicio viețuitoare întâlnită în ariile protejate și nici nu vom introduce pe teritoriul acestora alte exemplare.
Vom observa fauna de la distanță, fără a ne apropia mai mult decât este permis. Astfel, animalele, păsările și celelalte viețuitoare își vor putea continua în voie activitățile, fără a se simți amenințate.
Dacă desfășurăm activități agricole în imediata vecinătate a ariilor protejate, vom supraveghea atent turmele aflate la pășunat și câinii de pază care le însoțesc, pentru ca acestea să nu pătrundă în zone nepermise și să distrugă sau să pună în pericol vegetația și fauna.
Hrănirea păsărilor și a animalelor sălbatice este strict interzisă. Prin modificarea regimului alimentar și a comportamentului lor natural, nu vom face decât să le punem în pericol sănătatea și viața.
Refugiile, adăposturile sau alte amenajări realizate pentru administrarea ariilor protejate nu trebuie distruse. Sunt acolo pentru în folosul și pentru binele nostru. De exemplu, în caz de vreme nefavorabilă, ne asigură adăpost.
Accesul cu mijloace de transport motorizate, în perimetrul ariilor protejate, se face numai cu acordul administratorului/ custodelui, numai pentru activităţi care nu aduc atingere stării favorabile de conservare a speciilor şi a habitatelor, în situaţii justificate ca benefice sitului.
Utilizarea focului deschis este strict interzisă. Incendiile distrug flora și pun în pericol viața păsărilor și a celorlalte viețuitoare care fac parte din faună, provocând dezechilibre în natură.
Atunci când observăm activități care dăunează mediului, vom anunța imediat administratorul/ custodele ariei naturale protejate pe care o vizităm.
Vom merge întotdeauna numai pe traseele marcate, numai în zonele în care ne este permis accesul. Vom rezista tentației de a ne aventura pe alte cărări decât cele deschise accesului public, respectând astfel măsurile gândite pentru protejarea ariilor naturale.
Pe durata vizitei în ariile naturale protejate, nu vom consuma băuturi alcoolice. Cel mai bun lichid pentru hidratare rămâne apa. Astfel, ne vom putea bucura de frumusețile naturii cu ochi limpezi.
Nu în ultimul rând, înainte de vizitarea oricărei arii naturale protejate, ne vom asigura că starea de sănătate și condiția fizică ne permit efectuarea vizitei.
De asemenea, vom organiza atent vizitarea ariilor: